Pensioensparen

Het pensioensparen is een vorm van langetermijnsparen die u toelaat om bovenop uw wettelijk pensioen een aanvullend pensioen op te bouwen en, onder bepaalde voorwaarden, een belastingvoordeel te krijgen.Uw situatie zal van invloed zijn op hoe een pensioen van uw werkgever u kan helpen of dat u het moet opgeven. Ontdek hoe het al hebben van een pensioen, het hebben van schulden en uw leeftijd van invloed kunnen zijn op uw beslissing om wel of niet deel te nemen aan een werkplek pensioen.

Pensioensparen is een goed idee

Als u al een persoonlijk pensioen heeft, moet u nadenken over wat u zich kunt veroorloven en de voordelen van uw persoonlijk pensioen vergelijken met het werkplek pensioen.  Voor veel mensen is het een goed idee om te storten in een werkplek pensioen, zelfs als u andere financiële verplichtingen heeft, zoals een hypotheek of lening. Dit komt omdat u kunt profiteren van bijdragen van uw werkgever en belastingvermindering van de overheid. Na verloop van tijd kan dit geld oplopen en groeien. Zorg er eerst voor dat u zich kunt veroorloven om aan uw andere verplichtingen te voldoen.  Veel mensen kiezen voor een integrale pensioenverzekering.

Wanneer u in het jaar van overdracht aanspraak wenst te maken op het maximumbedrag voor de belastingvermindering voor het pensioensparen, dan moet u erop letten dat u de tegoeden van uw spaarrekening of de technische reserves van uw spaarverzekering overdraagt:

  • ofwel nadat u dat maximumbedrag heeft gestort op uw oude pensioenspaarrekening of –verzekering;
  • ofwel op het moment dat u nog niets heeft gestort op uw oude pensioenspaarrekening of -verzekering. In dat geval kan u het maximumbedrag nog storten op uw nieuwe pensioenspaarrekening of -verzekering.

Op pensioen gaan of niet?

Als u achterloopt met het betalen van uw hypotheek, huur, creditcard of andere schulden, is een pensioen misschien niet de juiste stap op dit moment. Het is iets waar u op een later tijdstip op terug moet komen, als uw schulden meer onder controle zijn.

Het lijkt misschien vroeg om plannen te maken voor het latere leven, maar vergeet niet dat u misschien nog twintig jaar van uw pensioen moet genieten en een inkomen nodig hebt. Een werkplekpensioen is een manier om in een inkomen te voorzien. Naast uw eigen betalingen, kunt u profiteren van bijdragen van uw werkgever en de overheid. Meestal geldt: hoe jonger u bent als u begint met het storten van pensioengeld, hoe beter. Het geld heeft meer tijd om te groeien.

Zelfs als het slechts een klein bedrag is, kan het geld dat u vroeg in uw leven wegzet in de loop van de tijd worden opgebouwd. Tenzij uw pensioen nog maar een paar maanden weg is, is er nog tijd om wat geld op te bouwen voor uw latere jaren. Het is het overwegen waard om deel te blijven nemen aan een bedrijfspensioen.

In tegenstelling tot andere manieren van sparen, betekent het hebben van een werkplek pensioen dat u niet de enige bent die geld in uw pensioen steekt. Als u meer dan 6.240 pond per jaar verdient, moet uw werkgever ook bijdragen. U krijgt een bijdrage van de overheid als belastingvermindering. Dit betekent dat een deel van het geld dat naar de overheid zou zijn gegaan als inkomstenbelasting, in plaats daarvan naar uw pensioen gaat.

U kunt meestal een deel van uw werkplek pensioen als een belastingvrij bedrag ineens opnemen wanneer u met pensioen gaat.  Als het bedrag dat u hebt gespaard vrij klein is, kunt u het misschien allemaal als een bedrag ineens opnemen. Vijfentwintig procent is belastingvrij, maar over de rest moet u inkomstenbelasting betalen.

Er zijn twee verschillende manieren om aan pensioensparen te doen

  • kiest u voor een pensioenspaarrekening (bv. een pensioenspaarfonds bij een bank), dan krijgt u geen gegarandeerd minimumrendement. Zo’n fonds belegt immers in aandelen en obligaties en zijn winst hangt af van de beursevolutie. Op het einde van elk jaar wordt de balans opgemaakt;
  • kiest u voor een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij, dan kent u op voorhand het jaarlijks minimumrendement. Daarnaast maakt u kans op een winstbonus, maar die hangt af van de beleggingsresultaten van de verzekeraar.

De keuze voor het ene of het andere product hangt af van verschillende factoren zoals uw leeftijd en uw risicoprofiel. Uw bank of verzekeringsmaatschappij geeft u zeker meer informatie.

Inzicht in de levenslange aftrek voor pensioenregelingen is ten tijde mogelijk. In het verleden konden mensen met zeer grote pensioenspaartegoeden een aanvraag indienen voor bescherming tegen deze belastingheffing. Dit werd ‘verhoogde bescherming’ of ‘vaste bescherming’ genoemd.

Als u ‘verhoogde bescherming’ of ‘vaste bescherming’ hebt en u bent automatisch ingeschreven in een werkplek pensioen, verliest u uw bescherming als u er niet voor kiest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *